Otwarcie Domu Antoniego

Uroczyste otwarcie Domu Antoniego

Stało się! Otwarcie Domu Antoniego

Po latach przygotowań projektu Dom Pomocy Pierwszego Miesiąca dla osób w trudnej sytuacji życiowej, by zapobiegać ich bezdomności, którego pomysłodawczynią i wytrwałą – mimo wielu przeciwności- realizatorką jest Katarzyna Czajka – Prezes Zarządu Fundacji Godnie Żyć, wreszcie ruszył pierwszy jego etap – Dom Antoniego – punkt poradnictwa psychologicznego, prawnego i zawodowego dla osób w trudnej sytuacji, by zapobiegać bezdomności. 29 stycznia 2021 r. o godzinie 17 odbyło się uroczyste otwarcie Domu Antoniego. Po wielu tygodniach remontu, mimo którego już od września 2020 r. były świadczone telefoniczne lub online porady specjalistów, Dom Antoniego otworzył swoje podwoje.

Przecięcie wstęgi

Ze względu na panujące obostrzenia pandemiczne, uroczyste przecięcie wstęgi odbyło się w kameralnym gronie zacnych gości, wśród których znaleźli  Pani Izabela Rytel-Szczerbińska – kierownik Wydziału Programów Społecznych w Mazowieckim Centrum Polityki Społecznej, Pani Mariola Rabczon-Mazowiecka – Wojewódzka Komendant OHP w Warszawie, Pan Dariusz Kacprzak – Vice Burmistrza Dzielnicy Praga Północ, Poseł na Sejm RP – Pan Paweł Lisiecki, a także przedstawiciele wspierających projekt drogich nam darczyńców, bez których wsparcia nie udałoby nam się uruchomić Domu Antoniego.  Nie mogąc osobiście uczestniczyć w uroczystości, listy pełne poparcia dla naszej inicjatywy i wyrazów uznania przysłała Pani Marlena Maląg – Minister Rodziny i Polityki Społecznej, Pan Adam Struzik – Marszałek Województwa Mazowieckiego, Pan Konstanty Radziwiłł – Wojewoda Mazowiecki.

Dziękujemy!

Jeszcze raz chcielibyśmy podziękować wszystkim, którzy przyczynili się do powstania Domu Antoniego – punktu poradnictwa psychologicznego, prawnego i zawodowego dla osób w trudnej sytuacji, by zapobiegać bezdomności i bez których wsparcia tego miejsca nie udałoby się uruchomić: Zarządowi Mienia Skarbu Państwa za przydział 33-metrowego lokalu użytkowego na Dom Antoniego, Narodowemu Instytutowi Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego za dofinansowanie instytucjonalne i misyjne Fundacji Godnie Żyć ze środków Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich, Centrum Praskie KONESER za stałe wsparcie oraz darowizny rzeczowe na remont.

Firmom, które wsparły rzeczowo remont: STO, 3v3, Grupa PSB Warszawa, DEKORAL, Bricoman Wilanów, ELECTROLUX, LTA Doradztwo Prawne Dopierała i Wspólnicy sp. k., i firmie PEWIT sp. z o.o. za wszelkie wsparcie informatyczne i projektowanie materiałów reklamowych, a także wszystkim osobom fizycznym i firmom, które wsparły nasze przedsięwzięcie finansowo.

Zapraszamy osoby w potrzebie

Teraz możemy zrobić tylko jedno – serdecznie zaprosić osoby, które znalazły się w trudnej sytuacji i potrzebują pomocy i wsparcia specjalistów – psychologa, doradcy zawodowego czy prawnika, do Domu Antoniego – ul. Ząbkowska 33 w Warszawie.