Sukces! Nasza bezdomna na liście oczekujących na mieszkanie na Pradze Północ

Pamiętacie historię jednej z naszych osób bezdomnych – Pani Moniki. O niej był filmik/reportaż, o którym pisaliśmy wcześniej. Pani Monice wypełniliśmy wniosek o przydział mieszkania socjalnego, który został skierowany do Urzędu Dzielnicy Praga Północ. Było to latem 2018 r. Potem pomagaliśmy Pani Monice w gromadzeniu dokumentów uzupełniających do wniosku. W tak zwanym ‘międzyczasie’ była walka o zdrowie Pani Moniki (gnijąca noga z wystającymi drutami po wcześniejszej operacji, wysoka temperatura, stan przed delirium, upojenie alkoholowe itp.). Ze śmietnika – wezwana przez nas karetka – zabrała p. Monikę do Szpitala Grochowskiego, skąd przewieziono ją do Szpitala Praskiego (tam wcześniej wykonano operację tej nogi, więc był właściwym), aby potem znów trafiła do Grochowskiego… A wszystko to w ciągu doby. Kasia Czajka – Prezes naszej Fundacji, jeździła w ślad przewożonej p. Moniki… Dzięki temu p. Monika nie została zlekceważona. Jedynie lekarze ze Szpitala Grochowskiego naprawdę się zajęli naszą chorą, a nawet ‘przechowali’ ją do następnego dnia, abyśmy mogli zorganizować naszej podopiecznej odtrucie, a potem schronisko. I tak udało nam się umieścić p. Monikę na odtruciu w szpitalu Drewnicy. Osobiście ją odwiozłyśmy, tam odwiedzałyśmy, rozmawiałyśmy z lekarzami, poznałyśmy jej ciężki stan zdrowia, grożący nawet śmiercią podczas odtruwania organizmu. Na apel ogłoszony na naszym fb, od ludzi dobrej woli dostaliśmy dla p. Moniki czyste, nowe ubrania. Udało się też po pobycie w szpitalu w Drewnicy umieścić Panią Monikę w Schronisku dla kobiet na ul. Stawki… A dziś na adres naszej Fundacji przyszło pismo z Wydziały Zasobów Urzędu Dzielnicy Praga Północ, że wniosek p. Moniki został rozpatrzony pozytywnie i została umieszczona na liście osób oczekujących na mieszkanie socjalne! Sukces! To znaczy, że los bezdomnych nie dla wszystkich jest obojętny! Dziękujemy władzom Dzielnicy Praga Północ!