Fundacja Godnie ŻyćWszystkie projekty są realizowane głównie charytatywnie i społecznie z dobrego serca przy wielkim zaangażowaniu Katarzyny Czajka, która porywa do działania.

Nie wielka ilość projektów miała finansowanie zewnętrzne, ale nawet te nie miały wystarczających funduszy.

Serdeczne podziękowania dla tych, którzy charytatywnie przyczynili się do ich realizacji.

Mamy nadzieję, że nasze projekty w końcu znajdą uznanie w oczach oceniających i wkrótce będziemy mogli szerzej rozwinąć skrzydła.

Udało się nam dotychczas:

-I edycja Konkursu Miss po 50ce we współpracy z Dorum art.  Fabryka Kształtów i Barw i Michał Czajka fotografia 2014 rok

– Kalendarz na 2015 z udziałem Finalistek I edycji Konkursu Miss po 50ce wykonany charytatywnie przez Michała Czajka

-pomoc finansowa dla dziecka z autyzmem 2014 z Tychów

-pomoc finansowa dla polskiej rodziny z Anglii

-Spłata zadłużenia za prąd rodziny z Kluczewa

-Spotkanie literacko-muzyczne w partnerstwie z Urzędem Miasta Stołecznego Warszawy 2015 r

-Budowanie autorytetów wśród dzieci i młodzieży szkól podstawowych i gimnazjalnych 2015 r

Koncert Czesława Mozila w Białymstoku 2015

-Wsparcie finansowe ze zbiórki publicznej organizowanej podczas koncertu charytatywnego Czesława Mozila dla pani Agnieszki Zadykowicz

-Współpraca z czasopismem Najlepsze z życia w zakresie promocji kultury i sztuki, przedsiębiorczości 2015r

-Spotkanie autorskie Katarzyny Czajka- Kolor czerwony w malarstwie i prozie 25 listopad 2015

-Pomoc dla Polaków z Donbasu w zakresie działań zmierzających do pozyskania mieszkań i pozyskania środków na remont obiektu w Krzywaczce

-Charytatywna Wigilia dla Polaków z Donbasu 22 grudzień 2015

-Pomoc w organizacji koncertu charytatywnego w Niemczech na rzecz Polaków z Donbasu

-Bajka edukacyjna dla dzieci przedszkolnych O historii pieniądza 2016

-Bajka edukacyjna dla dzieci przedszkolnych O oszczędzaniu 2017

100 twarzy Pragi Południe na 100 lecie przyłączenia Grochowa, Gocławia i Saskiej Kępy do Warszawy – wystawa uliczna 100 zdjęć Michał Czajka przedstawiających dzisiejsze oblicze Pragi

Wystawa trwająca półtora miesiąca, wzbudzała zainteresowanie‎ przechodniów, turystów i okolicznych mieszkańców, szczególnie gdy na zdjęciach rozpoznawali swoich sąsiadów.
A oto kilka zdjęć z wystawy:
    img_20160715_165559_1 img_20160715_170011_1 img_20160715_170600_1  img_20160715_171358_1 img_20160715_171549_1

cropped-Godnie-żyć.jpg Attachment-1 Syrena_domki_A4_kol_01_POP

Fundacja Godnie Żyć i Urząd Dzielnicy Praga Południe m. st. Warszawy zapraszają na wernisażwystawy Michała Czajka pt.

„100 twarzy Pragi Południe na 100 lecie przyłączenia Grochowa, Gocławia i Saskiej Kępy do Warszawy – wystawa uliczna 100 zdjęćMichała Czajka przedstawiających dzisiejsze oblicze Pragi”.

FB_image-kopia

Praga Południe to najstarsze historycznie zamieszkałe tereny dzisiejszej Warszawy, dlatego to tu przyjeżdża tak wielu turystów , to tu tworzy tak wielu artystów, to tu coraz lepiej sięmieszka i pracuje.

Najważniejszym obliczem Pragi sąludzie, których tu można spotkać…

Na uroczyste otwarcie wystawy zapraszamy 15 lipca 2016 ro godzinie 17 przy ul. Skaryszewskiej/Lubelskiej – wystawa na ogrodzeniu obiektu „Artystyczna Skaryszewska”

Podczas otwarcia, muzyczna niespodzianka –na skrzypcach zagra Dorota Oleszkowicz z orkiestry Sinfonia Luventus.

Wystawębędzie można oglądaćdo końca sierpnia 2016 r.

Zapraszamy!

Zaproszenie na wystawe

broszura

26.marca. 2016

Przygotowania do bajki „Historia pieniądza” trwają. Dzieci ćwiczą tekst piosenki, stroje poszyte, scenografia zbudowana, tła czekają. Jesteśmy bardzo ciekawi, czy bajka autorstwa Grażyny Dąbrowskiej się spodoba?
A tymczasem życzymy spokojnych, rodzinnych świąt wielkanocnych….

31.marca. 2016

Bardzo dziękujemy Pani Jadzi ze szkoły Społeczna Szkoła Podstawowa nr 1 im Jana Nowaka – Jeziorańskiego w Warszawie STO za przygotowanie z dziećmi piosenki.
Bardzo dziękujemy Pani Dorotce z Academy International Wilanów Dwujęzyczne Przedszkole i Żłobek za przygotowanie dzieci.
A najbardziej dziękujemy Dzieciom za przecudny występ.
dziękujemy Dyrekcji Szkoły i Przedszkola za wyrażenie zgody i zaangażowanie.
dziękujemy Rodzicom.
Cały backstage pokażemy w przyszłym tygodniu. Dzisiaj był piewrszy dzień zdjęciowy bo Bajki O Historii Pieniądza.

07. kwietnia. 2016

Mamy wspaniałą wiadomość dla wszystkich, którzy oczekują na bajkę edukacyjną „O HISTORII PIENIĄDZA – opowieści Złociszka”, którą nasza Fundacja „Godnie Żyć” przygotowuje dzięki współpracy z Narodowym Bankiem Polskim. Przypominamy, że bajka będzie udostępniona na Youtube w dniu 30 kwietnia bieżącego roku, a tymczasem kilka zdjęć z planu.
Dzisiaj zaprezentujemy zdjęcia z udziałem dzieci z przedszkola Academy International Wilanów Dwujęzyczne Przedszkole i Żłobek i Społecznej Szkoły Podstawowej nr 1 im. Jana Nowaka-Jeziorańskiego STO w Warszawie.
Serdecznie dziękujemy dzieciom za wspaniały występ , a ich rodzicom za wyrażenie zgody na udział w tym przedstawieniu.

Prezes Fundacji Godnie Żyć-Katarzyna Czajka

29.04.2016

A o to link do Bajki : https://youtu.be/CcqfhqFgc4A – Zapraszamy do obejrzenia.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

„ O oszczędzaniu – opowieści Złociszka”

• przedstawienie teatralne dla dzieci przedszkolnych,

projekt realizowany przez Fundację Godnie Żyć we współpracy z NBP, którego celem jest edukacja ekonomiczna dzieci najmłodszych. Tym razem Złociszek – bajkowa postać małego pieniążka, wraz z mieszkańcami Leśnej Polany – rodziną miłych wiewiórek i ich leśnych sąsiadów, opowiedzą dzieciom o oszczędzaniu, jego formach i korzyściach jakie oszczędzanie daje.

Bajka zostanie nagrana na płytach DVD. 100 z tych płyt nasza Fundacja prześle do 100 losowo wybranych przedszkoli z całej Polski, a pozostałe płyty zostaną rozdysponowane przez Oddziały Narodowego Banku Polskiego wśród placówek przedszkolnych, w których oddziały prowadzą działania edukacyjne.

Dodatkowo film z bajką zostanie udostępniony na YouTube oraz na stronie internetowej naszej Fundacji.

O postępach prac nad tworzeniem przedstawienia, będziemy informować na bieżąco.

znak_nbp_projekt_realizowany

Nagranie bajki zakończone! Działo się wiele! Pięć dni nagraniowych minęło niczym chwila. Powtarzające się ‎double, wielokrotne ujęcia tych samych scen… dla naszych dzieci to ciekawe, choć trudne doświadczenie. Oj nie łatwo być aktorem! Mimo tego dzielnie sobie poradziły!

A oto co zarejestrował nasz aparat fotograficzny:

img_20161207_102237 img_20161207_103459

Dzieci z Academy International Wilanów Dwujęzycznego Przedszkola i Żłobka‎ wraz ze swoimi opiekunami – ciocią Dorotką i ciocia Asią

Reżyser Katarzyna Czajka, dwoiła się i troiła, aby dzieciom przekazać swoje uwagi, a nawet się do nich upodobniła

img_20161207_102534 img_20161207_103327

A w przerwie wykonywania piosenki o oszczędzaniu i jej nagrywania, nasze przedszkolaki‎ z zadowoleniem (że wreszcie mogą odpocząć) pałaszowały ze smakiem przygotowane wiktuały. Jakie grzeczne, prawda?

img_20161207_122508 img_20161207_122529

W tym czasie nasi operatorzy kamer oraz reżyser, kontrolowali jakość nagrania‎ i ustawiali sprzęt do kolejnych ujęć.

img_20161207_102242 img_20161207_102251 img_20161207_104831

Kolejne dni, to praca z dziećmi z klasy II A ze Społecznej Szkoły Podstawowej nr 1 im. Jana Nowaka-Jeziorańskiego STO w Warszawie – naszymi aktorami, odtwórcami ról zwierzątek ‎ze Słonecznej Polany. Były baaardzo profesjonalne! Świetnie się czuły w kostiumach i dobrze się bawiły, choć praca aktora, jak stwierdziły nie jest łatwa, szczególnie gdy trzeba wielokrotnie powtarzać scenę. Były świetnie przygotowane przez swoją wychowawczynię, panią Jadzię.

A oto kilka fotek z dni nagraniowych scen z bajki:

img_8998 img_9001 img_9004

img_9007 img_20161208_103942 img_20161208_104114 img_20161208_122156

Przerwy na odpoczynek naszych aktorów nasza ekipa wykorzystywała na zmiany dekoracji, a reżyser Kasia Czajka robiła notatki w scenopisie.

img_20161208_093408 img_20161208_093429

Nagrania ‎Złociszka i jego kwestii, odbyły się osobno. Tu też dubli było co niemiara, pani reżyser była wymagająca! I tak być powinno!

15540536_1171769712900497_2126868182_o15555171_1171769109567224_1680897484_o

A teraz czekamy na efekt montażu nagranego materiału!

Bajka „O oszczędzaniu – opowieści Złociszka” już dostępna na YouTube!

Oto link do niej:

Zapraszamy do obejrzenia bajki wszystkie dzieci, te młodsze i te starsze, i oczywiście rodziców, bo wspólnych rozmów o oszczędzaniu nigdy dosyć…

Comments are closed.